rebuss - 2015-05-05 11:02 Sveiciens.
Gandrīz katrs no mums ir kādreiz gatavojis gaļas konservus,,,jeb,kā krievi saka..tušonku.
Viss ir ļoti labi,līdz reizei.....un tad nav labi..
Šāda veida konservi ir jāapstrādā autoklāvā.Var jau pēc senām receptēm,bet,tas ir līdz kādam laikam..
..lasām uzmanīgi,un aatceramies..
....................
..pie spiediena katlā 4---4,2 atmosfer.karstums ir 120 gr.celsija.pie šādas temperaturas,aiziet bojā mikroorganismi,ka ir bīstami veselībai...vistrakākais ir BOTULISMS.
................
Botulisms ir uztura izraisīta intoksikācija, kuru izraisa ar Clostridium botulinum inficēti pārtikas produkti, kas satur šīs baktērijas veidotos toksīnus. Botulismu izraisošā baktērija veido sporas un vairojas vidē ar samazinātu skābekļa daudzumu (piemēram, hermētiski aizvākotos konservos). Sporas ir ļoti izturīgas pret termisko apstrādi – parasti iet bojā tikai pēc vārīšanas 120°C un augstākā temperatūrā, karsējot autoklāvā. Clostridium botulinum saglabā dzīvotspēju arī zemās temperatūrās un ir salīdzinoši izturīgas pret dezinfekcijas līdzekļiem.
Clostridium botulinum veido neirotoksīnus, kas ir izturīgi pret skābēm, gremošanas fermentiem un karsēšanu – tie pieder pie visspēcīgākajām organiskajām indēm (cilvēkam letālā deva ir 0.00006mg).
Clostridium botulinum parazitē cūku, zirgu, govju, žurku, kā arī vēžveidīgo un gliemju zarnās. Sporas spēj ilgstoši saglabāties augsnē, dūņās, ūdenī. Botulismu izraisošās baktērijas var būt uz svaigu dārzeņu un augļu virsmas, tomēr, ar svaigiem produktiem botulisma infekcija parasti neizplatās. Cilvēki var saslimt, lietojot uzturā pārstrādātus pārtikas produktus ar neitrālu vai vāji skābu reakciju, ko pēc siltumapstrādes uzglabātā bezgaisa vidē (piemēram, neatbilstoši sagatavotus gaļas, sēņu vai dārzeņu konservus, kas aizvākoti ar metāla vāciņu).
Inkubācijas periods parasti ir 2-5 stundas, bet var ilgt līdz 10 dienām. Saslimšanai ir raksturīgi centrālās nervu sistēmas bojājumu simptomi: neskaidra redze, dubultošanās, platas un nevienādas acu zīlītes, acu ābolu kustību traucējumi, šķielēšana, augšējā plakstiņa noslīdējums. Sakarā ar gļotādas sausumu var būt apgrūtināta runāšana un barības uzņemšana. Smagākos slimības gadījumos iestājas elpošanas un sirdsdarbības traucējumi. Botulisma infekcijai raksturīga augsta letalitāte: 20—70%.